X
Menu

Βελονισμός Θεσσαλονίκη

Κέντρο αισθητικής Sunbox Θεσσαλονίκη

Βελονισμός – Sunbox πολυδύναμο κέντρο αισθητικής, άθλησης & δίαιτας στη Θεσσαλονίκη.

βελονισμός θεσσαλονίκη

Ο Βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Είναι μία ιατρική θεραπευτική μέθοδος.

Πως εφαρμόζεται και πως δρα ο βελονισμός

Τοποθετούμε λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία είναι καθορισμένα για κάθε ασθένεια, για 20 λεπτά συνήθως.

Η εισαγωγή των βελονών είναι ανώδυνη, σχεδόν ανεπαίσθητη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτομίων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή η αντίδραση συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να παίρνουμε εξωγενώς ουσίες (τα φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα «δικά του».


Η μέθοδος χρονολογείται από τον δεύτερο π.χ. αιώνα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. O βελονισμός είναι ένα από τα μέσα της θεραπείας της κινεζικής ιατρικής. Διάφορες μορφές βελονισμού διδάσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν διαφορετικές σχολές όπως είναι η κινέζικη, η γιαπωνέζικη, η βιετναμέζικη κλπ.
Στην Κίνα βασίστηκε στην παρατήρηση της ενέργειας του σώματός μας, που ονομάστηκε

qi (τσι), και στηρίχθηκε στην θεωρία ροής της, αν και η ενέργεια αυτή δεν μοιάζει με καμία άλλη που μετριέται με την επιστήμη της φυσικής.
Ανακαλύφθηκε πολύ πριν  ανακαλύψουν οι επιστήμονες την Ανατομία και την Βιολογία και πιστεύεται πως η ασθένεια οφείλεται σε ένα μπλοκάρισμα της ενέργειας, μία ανισορροπία του yin και του yang (αρνητικό και θετικό στοιχείο), που προκαλείται από την δράση εξωτερικών παθογόνων παραγόντων ή εσωτερικών διαταραχών.

Ποιος είναι ο σκοπός του Βελονισμού

Να θεραπεύσουμε παθήσεις, να βελτιώσουμε συμπτώματα, να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας, να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό, να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο, να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση, να καταπολεμήσουμε τις εξαρτήσεις, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό και να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες παθήσεις.

Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους γιατρούς που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του.

Στην Ελλάδα ο νόμος απαγορεύει την χρήση του βελονισμού σε μη γιατρούς γιατί είναι αναγνωρισμένος σαν ιατρική πράξη. Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα του βελονισμού. Ο όγκος των εργασιών που εκπονούνται και ανακοινώνονται στα συνέδρια που γίνονται, με αυστηρά επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια καθημερινά μεγαλώνει, με αποτέλεσμα την πληρέστερη στατιστική καταγραφή της αποτελεσματικότητας του βελονισμού.

Η πρόοδος της νευροφυσιολογίας και νευροφαρμακολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης δείχνουν τα όρια της μεθόδου και τα σημεία δράσης των βελονών στο ΚΝΣ. Καταγράφονται οι ενδείξεις, οι αντενδείξεις και παρενέργειες του βελονισμού και θεσπίζονται αυστηροί κανόνες ως προς τη θεραπευτική διαδικασία. Σήμερα, η επιστημονική θεώρηση του βελονισμού επιτρέπει στους γιατρούς να εφαρμόσουν βελονισμό σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές (ηλεκτροβελονισμός και βελονισμός με λέιζερ). Στην Αμερική, το κέντρο της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το 64%(75 από 117) των Αμερικανικών Πανεπιστημίων Ιατρικής (Cornell, John Hopkins, UCLA, Maryland κ.α.) περιλαμβάνουν το βελονισμό στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών ιατρικής. Και στην Ευρώπη διδάσκεται σαν μάθημα σε αρκετά Πανεπιστήμια όπως την Γαλλία και την Γερμανία και εκπονούνται Μάστερ (Msc) και Διδακτορικά (Phd).